Arabia Saudită înlocuiește muncitorii cu roboți după moartea a peste 21.000 de migranți pe șantiere

de: Cojocaru Cristian
23 12. 2024
Arabia Saudită folosește roboți pe cel mai mare șantier din lume, în mijlocul acuzațiilor de abuz asupra muncitorilor.

Arabia Saudită a atras critici internaționale dure după ce un documentar britanic a dezvăluit moartea a peste 21.000 de muncitori migranți pe șantierele sale gigantice. Într-o încercare de a reduce orele de muncă și de a îmbunătăți siguranța, autoritățile saudite au anunțat implementarea roboților în construcții, o decizie care alimentează dezbaterile despre drepturile muncitorilor, scrie Newsweek.com.

Roboții preiau controlul pe cel mai mare șantier din lume

Cel mai mare șantier de construcții din lume, situat în Arabia Saudită, folosește acum roboți pentru a sprijini procesul de construcție. Proiectul „The Line”, parte a megaproiectului Neom, implică o investiție de peste 1 miliard de riali saudiți (aproximativ 266,6 milioane de dolari) în tehnologie automatizată.

Această decizie vine după acuzațiile de abuzuri grave împotriva muncitorilor migranți, majoritatea din India, Bangladesh și Nepal. Potrivit unui documentar difuzat de ITV, muncitorii au fost tratați ca „sclavi captivi” și au lucrat în condiții periculoase, ceea ce a dus la un număr alarmant de decese.

Roboți de construcție în Arabia Saudită. Aceștia sunt destinați utilizării pe șantierul Neom, cel mai mare din lume, pe fondul acuzațiilor de abuz asupra muncitorilor. (Foto: Neom)

Critici internaționale și răspunsuri oficiale

Decesele masive și acuzațiile de exploatare au atras atenția organizațiilor pentru drepturile omului. Totuși, Consiliul Național Saudit pentru Securitate și Sănătate Ocupațională a negat acuzațiile, calificând statisticile drept „inexacte” și lipsite de surse credibile.

În același timp, oficialii proiectului Neom susțin că utilizarea roboților este o mișcare spre sustenabilitate și inovație. Majid Mufti, CEO al fondului de investiții Neom, a declarat că robotizarea va reduce dependența de muncă fizică intensivă și va împinge limitele inovației în construcții.

O strategie pentru viitor sau o recunoaștere a eșecului?

Proiectele ambițioase din Arabia Saudită, incluzând construirea celui mai înalt zgârie-nori din lume, fac parte dintr-un plan mai amplu de diversificare economică, menit să reducă dependența de petrol. Însă prețul uman al acestor inițiative a stârnit indignare globală.

Introducerea roboților pe șantiere ar putea reprezenta o soluție modernă pentru provocările legate de siguranța muncitorilor, dar mulți critici văd această măsură ca pe o încercare de a distrage atenția de la problemele de exploatare care au marcat dezvoltările anterioare.

Planuri viitoare și implicații globale

Arabia Saudită va găzdui Cupa Mondială din 2034, ceea ce implică noi proiecte de construcție, inclusiv aproape 20 de stadioane. În plus, părți din proiectul Neom urmează să fie finalizate până în 2030, deși dimensiunea inițială a fost redusă semnificativ.

Criticii avertizează că noile planuri de automatizare nu elimină necesitatea unor măsuri stricte pentru protecția muncitorilor. În ciuda modernizării tehnologice, rămâne de văzut dacă Arabia Saudită poate reconstrui încrederea publicului internațional și poate garanta condiții sigure pentru lucrătorii rămași în industrie.